A paleolit diéta a gyakorlatban

paleolit A paleolit diéta egy olyan modern étrendet foglal magában, amelynek lényege, hogy a mezőgazdaság megjelenése előtti, vadászó-gyűjtögető életmódot foglalja magában, ami a kőkorszaki emberek számára állt rendelkezésre. A diéta főként olyan élelmiszereket tartalmat, mint a háziasított állatok húsa és a termesztett növények. Ezenkívül a vadhúsok is fontos részét képezik ennek a táplálkozásnak. Az ősi emberi táplálkozás a történelmi és néprajzi tanulmányok segítségével levezethetőek, így pontosan tudjuk, hogy milyen ételeket evett az őskori ember. A régészeti leletek, az antropológia eredményeinek alkalmazása lehetővé teszi, hogy kialakítsunk egy optimális táplálkozási koncepció.

 

A paleolit étrend alapját képezik a húsok, a halak, a belsőségek, a tenger gyümölcsei, a marha, a sertés, a szárnyas. Ugyanakkor a gyűjthető táplálékok is engedélyezettek: a tojás, bizonyos rovarok, a diófélék, a magvak, a zöldségek, a gombák, a gyógynövények és a fűszerek. Egyes források azt a tanácsot is adják, hogy a húsokból csak a soványabb szeleteket lehet fogyasztani, amik mentesek az élelmiszer adalékanyagoktól és lehetőleg olyan állat húsából készülnek, melyeket előzőleg fűvel tápláltak. Ezekben ugyanis jóval több omega-3 zsírsav található. A neolitikum, a mezőgazdaság korában megjelent élelmiszere azonban már nem képezik eme étrend részét: tehát tiltottak a gabonafélék, a hüvelyesek, a tejtermékek, a só, a cukor, a finomított és feldolgozott olajok (mivel ezeknek rossz az omega-6/omega-3 zsírsav aránya.) Az olajok közül az olívaolajat, a repceolajat és a kókuszolajat lehet használni, mert ezek egészségesek és hasznosak.

Kurt G. Harris azt javasolja, hogy az étrendben kerüljük el a fruktózt, a linolsavat, a glutént, mert ezek azok, amit a neolitikus betegségekért felelős.

A paleolit italok a víz és a tea, tilos alkoholos és erjesztett italokat fogyasztani, mert ezek korlátozzák a tápanyagok hasznosulását. Ezenkívül sok növényt kell enni, de el kell kerülni a káros bioaktív anyagokat, ami bizonyos gyökerekben, zöldségekben és magvakban vannak jelen. A paleolit táplálkozásban mindent meg lehet főzni. Persze vannak olyanok, akik azt állítják, hogy abban a korban még nem főzték meg az ételeket, így ők nyersen fogyasztják el a különböző táplálékokat.