A kókuszolaj és a paleolit étrend

Úgy tűnik, a zsírszegény trend végre kimúló félben van. A telített zsírok egészségkárosító hatásáról szóló teóriát mélyen belevésték az agyunkba, de megdöbbentő módon, éppen az ellenkezője az igaz. Az orvostársadalom, a közegészségügy, a táplálkozási tanácsadók, és dietetikusok több mint 50 éve tanácsolják az amerikai lakosságnak, hogy egyenek zsírszegényen, és különösen a telített zsírokat kerüljék. A táplálkozástudósok azonban nemrégiben elkezdték ajánlani, hogy együnk "egészséges zsiradékokat. (Kristin Wartman)

paleolit diéta piramisa

De mik is azok az egészséges zsírok? A salátákhoz és a hideg ételekhez tökéletes megoldást jelentenek a hidegen sajtolt olajok, tehát az olívaolaj, napraforgó olaj stb. Azonban ha már sütésről vagy főzésről van szó, akkor ezeket nem használhatjuk, hiszen szerkezetük rendkívül instabil telítetlenségük folytán, így hevítés során darabjaira hullanak, szabad gyököket képeznek. A szabad gyökök pedig megtámadják az egészséges sejteket, később pedig öregedéshez és rákos megbetegedésekhez is vezethetnek. 

Viszont van egy olyan zsiradék, ami rendkívül egészséges és emellett még nagyon hő stabil is. Ez a kókuszolaj. A kókuszolaj 92%-ban telített zsírsavakat tartalmaz, amik jól bírják a hőt, így sütéshez is használhatóak. Ezenkívül ezek a zsírsavak közepesen hosszú szénláncokat tartalmaznak, amik teljesen máshogyan viselkednek, mint a többi étolaj hosszú szénláncú zsírsavai. Ezek a zsírsavak ugyanis nem a gyomorban szívódnak fel, hanem a vékonybélben, így közvetlen energiaforrást biztosítanak, viszont nem emelik meg a vércukorszintet, mint a szénhidrátok. Másrészt ezek a zsírsavak fokozzák a pajzsmirigy működését és így gyorsítják az anyagcserét, vagyis nekik köszönhetően még megszabadulhatunk a felhalmozódott zsírpárnáktól is. A kókuszolaj harmadik előnye, hogy grammonként körülbelül tizedannyi kalóriát tartalmaz, mint más zsiradékok, ezért az ezzel készült étel már önmagában könnyebb és kevésbé hizlalóbb lesz.

 

Paleolit termékek

Kókuszzsír 1000ml(Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

Kókuszzsír 1000ml (Kókuszolaj 1l Bio Egészség Kft)

A kókuszzsírt, vagy más néven a kókuszolajat a kókuszpálma érett húsának megszárításából és kisajtolásából nyerik.

Ár: 1820 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!